Datorită faptului că România deține o varietate de resurse turistice (cele modelate de natură, resurse rurale care promovează tradiția și folclorul românesc, ruine, cascade și peșteri, lăcașuri de cult), adesea, ca turiști ne aflăm în incapacitatea de a alege unde să ne petrecem weekend-ul sau concediul.

Fie că suntem atrași de elementele naturii, de mare sau de munte, fie dorim să pătrundem legendele ruinelor și castelelor medievale sau pur și simplu să cunoaștem orașe pe care nu am avut șansa să le vizităm, România turistică ni le pune la dispoziție pe toate.

De aceea, o vacanță de succes sau o expediție pentru a descoperi rădăcinile și comorile neamului românesc începe cu o bună pregătire și informare.

Fie că organizăm o ieșire în natură, sau suntem mai atrași și de obiectivele urbane, trebuie în primul rând să ne îngrijim de confortul nostru, altfel spus: „Cum ne așternem, așa vom dormi”.

În această aventură vom explora frumosul oraș Sibiu și împrejurimile acestuia. Motivul este acela că oferă atât de multe posibilități de cazare, cât și o varietate de atracții turistice urbane, rurale, naturale si artificiale, încât trebuie inclus pe lista oricărui vizitator care intenționează să poposească cel puțin câteva zile în același loc.

Fiind un oraș medieval foarte vechi (înființat în a două perioadă a secolului al XII-lea, de către coloniștii sași), a adunat în timp foarte multe comori turistice. Multe dintre acestea s-au păstrat până în prezent, conservând în același timp istoria tumultoasă a burgului.

Însă nu doar în trecutul îndepărtat a avut perioade de înflorire, ci și în timpurile moderne, cunoscând o creștere economică și culturală foarte serioasă. Astfel, alături de orașul Luxemburg a fost declarat Capitală Culturală Europeană.

Centrul vechi și atracțiile sale

Pe lângă varietatea turistică, fiecare loc își are particularitățile lui, ospitalitatea specifică zonei cât și bucătăria tradițională. Dezvoltându-se foarte mult, găzduind spectacole, filme în aer liber și festivaluri naționale și internaționale, a atras din ce în ce mai mulți turiști. Proporțional, a crescut și cererea pentru cazare. Însă, care este cel mai potrivit loc de cazare, dacă nu în centrul istoric al orașului?

Aici putem menționa câteva pensiuni și hoteluri, precum Hotel Am Ring Sibiu, care este situat în Piața Mare și păstrează încă spiritul gotic specific perioadei în care a fost construit. Hotelul Kleines este situat în Piața Huet, tot în centrul istoric, iar în Piața Mică găsim The Council Hotel, situat la câteva sute de metri de cele mai atractive obiective turistice. Dacă în cazul altor locații se preferă o cazare la periferie, într-o zonă liniștită, poate aproape de pădure sau de un râu, în ce privește Hermannstadt-ul, aventura începe din inima acestuia, care este Piața Mare.

Aici, în partea superioară a orașului, întâlnim una dintre cele mai impunătoare catedrale gotice din Transilvania, Biserica Evanghelică, Turnul Sfatului din vârful căruia se poate admira orașul de la o înălțime amețitoare. Muzeul Brukenthal care adăpostește colecții impresionante, sculpturi, piese de mobilier, cărți și tot ceea ce Samuel von Brukenthal a reușit să achiziționeze pentru colecția sa. De asemenea, centrul istoric mai găzduiește Muzeul de Istorie a Farmaciei și Podul Minciunilor cu legendele sale. Pe măsură ce coborâm treptele către partea inferioară a orașului, foarte aproape de Biserica Evanghelică, se mai găsește clădirea unui han despre care se spune că a fost locul în care Mihai Viteazul împreună cu armata de mercenari, au sărbătorit victoria de la Șelimbăr împotriva cardinalului Andrei Bathory.

Părăsind zidurile fortificate ale orașului, ne putem îndrepta către prima grădină zoologică din România. Aceasta a fost înființată în anul 1929, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 5 ha în pădurea Dumbrava. În prezent, adăpostește aproape 200 de specii de animale și păsări.

Vă invităm în continuare să faceți un tur virtual al acestor frumuseți.