Dacă îți place aventura te invit în continuare într-o călătorie pe munte. Ești începător și vrei să faci un traseu mai simplu? Sau ești deja un veteran al muntelui și cauți noi provocări în zone pe care nu le-ai cucerit încă? Ei bine, lanțul muntos carpatin este plin de resurse: peșteri, cascade, trasee montane, ruine, cetăți, castele, mănăstiri, muzee și atracții turistice sculptate de natură.
Însă bijuteria coroanei turistice o reprezintă Valea Prahovei.
O piatră prețioasă a acestei coroane este Sinaia. Pe lângă casele memoriale George Enescu și Nicolae Iorga (închisă publicului), Muzeul Rezervației Naturale Bucegi și Muzeul Mănăstirii Sinaia (muzeu de artă religioasă, primul din România), Castelul Peleș și Pelișorul reprezintă cele mai atractive locații. În plus, Perla Carpaților, fiind situată pe panta muntelui, la 850 de metri altitudine, oferă amatorilor sporturilor de iarnă posibilitatea de a schia sau de a lua lecții de schi.
Pentru a fi mai aproape de toate aceste atracții, avem posibilitatea să ne cazăm la: Hotel Bastion sau Vila Economat, ambele amplasate pe domeniul regal Peleș, la câteva sute de metri de Castelul Peleș.
Din Sinaia avansăm către Bușteni.
Poarta către Bușteni
Poarta Bucegilor ni se deschide și ne întâmpină cu o varietate de atracții. În oraș trebuie neapărat să facem o vizită Castelului Cantacuzino. Castelul tronează de la înălțime oferind o panoramă asemănătoare peisajelor elvețiene. A fost construit în stil neoromânesc și conține 4 corpuri. În corpul central se pot admira portretele de familie dar și o frumoasă colecție cu blazonul fiecărei familii înrudită cu neamul Cantacuzino. În prezent, castelul poate fi vizitat pentru expoziția de sculptură, galeria de artă, decorațiunile, vitraliile, grinzile pictate, șemineele și fântânile din curtea castelului.
Nici Muzeul Cezar Petrescu nu se află departe. În această casă a locuit până la moartea sa, considerând-o locul propice pentru creativitate și inspirație. Pe lângă contribuția sa considerabilă ca nuvelist, romancier și ziarist, s-a remarcat prin nuvelele sale pentru copii, precum: Fram ursul polar, Pif Paf Puf, Năluca, Iliuță, etc.
Mai departe ajungem la statuia Ultima Grenadă, o dovadă a curajului și spiritului neînfricat al neamului românesc. Inspirat dintr-un fapt real, monumentul redă povestea caporalului Mușat Constantin, care pe frontul de la Oituz, cu brațul stâng amputat și lovit de un glonț aruncă o ultimă grenadă către liniile inamice.
De la statui sculptate în bronz, la statui sculptate de natură facem un traseu ușor, practicabil în orice anotimp către cascada Urlătoarea, pentru ca mai apoi să urcăm către Babele și către Sfinx. Evident, la această altitudine nu putem rata nici Crucea de pe Caraiman. Deși atunci când este senin, crucea este vizibilă din oraș, peisajul de la o astfel de altitudine (2291) este incomparabil.
Pentru aceia care încă nu și-au achiziționat o casă de vacanță în Bușteni există posibilități de cazare pe alese. Se poate opta pentru un hotel central de 4 stele precum Vila Ermitage cu prețuri începând de la 275 RON, priveliște de neuitat și acces rapid la obiectivele turistice. Sau o vilă de 3 stele în apropierea Castelului Cantacuzino, cu vedere către munți, precum Vila Roppongi, prețurile începând de la 120 RON pe noapte.